Terapiye Başlamak..
Terapiye başlama düşüncesi kimimiz için kolaylıkla alınan bir karar olabilirken, kimimiz için ise uzun düşünce süreci gerektirebilmektedir. Hayatımızın evrelerinde çeşitli yaşam olaylarından, duygularımızdan, düşüncelerimizden dolayı terapiye gitmek isteyebiliriz.
Kendimizi tam anlamıyla terapiye hazır hissetmeyi beklediğimiz anlar olabilir. Terapiye başlamak için belki bu ön koşulunuz olabilir. Fakat terapi için bu durum sıklıkla terapiye başlamayı erteleyen bir davranışa sebep olabilir. Çünkü hayatın içinden tüm olaylar gibi terapiye başlamak için de tam anlamıyla hazır olmayabiliriz. Öncelikli olan ilk adımı atmanın kıymetinin bu noktada önemli olabileceğini söyleyebiliriz.
Terapiye başlamaya karar verdikten sonra neler yapabiliriz?
Sizinle beraber bu yola eşlik edebilecek terapistler hakkında araştırma yapabilirsiniz. Sosyal medya aracılığıyla veya internet siteleri üzerinden terapistler hakkında bilgi alabilirsiniz. Alanıyla ilgili eğitimleri tamamlamış, tecrübeleri olan ve sizin üzerine düşündüğünüz konular hakkında çalışmalar yapan terapistlerden yardım alabilirsiniz.
Günümüzde terapi ekolleri çeşitlilik göstermektedir. Her terapistin çalışma ekolleri birbirinden farklı olabilir. Kendinize yakın olduğunu düşündüğünüz ekolleri araştırabilir, çevrenizde daha önce terapiye gitmiş kişilerden fikir alabilir veya gitmeyi düşündüğünüz terapistinizin öz geçmişini inceleyebilirsiniz. Terapistinizin etik ilkeler doğrultusunda çalışıyor olması bu kıymetli yolda en önemli olan durumdur.
Terapistinizi seçtikten sonra kendisine eğitimleri, okuduğu okullar ile ilgili sorular sorabilirsiniz. İlk seansta terapistiniz sizi tanımaya çalışacaktır. Ek olarak haftada kaç gün gelmeniz gerektiği, sürecin nasıl ilerleyeceği, seans süresi ile ilgili bilgileri terapistinizin ekolüne bağlı olarak öğrenebilirsiniz. Terapi karşılıklı olarak sınırların olduğu, terapist vedanışanın birbirine saygı duyduğu bir bağlamda gerçekleşir. Terapi odasında terapist-danışan ilişkinin temel hedefi bağkurmaktır. Siz ve terapistiniz kendinizi güvende hissettiğiniz noktada doğal akışında bir terapi seansı gerçekleşecektir. Bu saygı ve sınırlar çerçevesini koruyabilmemizin önemli olduğu bir bağdır. Güven ile kurulan ilişkide kendi hayatınıza paylaşımlar yapmanın, kişileri daha rahat hissettireceğine inanıyoruz.
Değişim ve gelişim süreci bir anda olmayacaktır. Zaman içine yayılan bu süreçte, sancılı zamanlar olabilir. Ancak terapistinizin bu konuda size eşlik edeceğini unutmayın. Bu sürecin oluşması biraz zaman alabilir. Bu sırada konuyla ilgili tüm düşüncelerinizi size eşlik eden terapistiniz ile konuşabilirsiniz.
Terapistiniz size hangi yolda yürüyeceğinizi göstermez, yürüdüğünüz yola sizinle beraber ışık tutmanıza yardımcı olur. Sizi terapiye getiren şeyin ne olduğunu sormak, terapide beklentilerinizi öğrenmek için terapistiniz sorular sorabilir. Hepsi sizi daha iyi anlamaya çalışmak ve sürecinizi beraber şekillendirirken terapistinize ve size yol gösterecek sorulardır. Tercihlerinizi ve düşüncelerinizi terapistinize tüm içtenliğinizle bildirebilirsiniz. Profesyonel bir süreç olanterapide, terapistleriniz de sorularınıza cevap vermek adına kendilerini hayat boyu geliştirmektedirler. Etik ilkeler doğrultusunda yetkinliklerini/ yeterliliklerini arttırmak için supervizyonlar almakta ve kendi terapi sürecinden geçmektedirler.