0212 284 21 35 , 0535 862 69 79

Çocuk Teknikleri

ÇOCUKLARLA UYGULADIĞIMIZ TEKNİKLER

OYUN TERAPİSİ

Oyun Terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların kendilerini ve ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel terapi türüdür. Oyun terapisi, çocukların bilişsel ve sosyal becerilerini, duygu ve düşüncelerini oyun ile ortaya koymalarını amaçlar.

THERAPLAY

Ebeveyn ve çocuk arasındaki etkileşimi ve ilişkiyi güçlendirmeye yarayan çocuk ve aile terapisidir. Yapı-Bağlılık-Besleme ve Mücadele olmak üzere 4 farklı alandan oluşur ve çocuğun bağlanma, özgüven, ve başkalarına güven alanlarını geliştirir.

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI OYUN TERAPİSİ

3 yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanan Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi, kanıta dayalı bilişsel ve davranışsal müdahelelerin oyun yolu ile, çocuğun gelişim düzeyi dikkate alınarak uygulanmasını içerir.

FİLİAL TERAPİ

Filial Terapi oyun yolu ile çocuk ve ebeveyn arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi hedefler. 3-10 yaş arasındaki çocukları hedefleyen Filial Terapi, ebeveynlere çocukları ile teröpatik oyun oynamayı, çocuğun oyununda ne istediğini anlamaya olanak sağlamayı ve çocukla daha iyi ilişki kurmayı sağlar. Çocukların ise oyunda, kendilerini ve duygularını ifade etme becerileri ve problem çözme becerileri gelişir, kendilerine olan güvenleri artar.

GELİŞİMSEL OYUN TERAPİSİ

Gelişimsel Oyun Terapisi (GOT), Viola Brody tarafından geliştirilmiş, terapist tarafından yönlendirilen bir oyun terapisidir. Bu oyun terapisinin temelinde çocuğun dokunma yoluyla iyileştirilmesi vardır. GOT dokunmayı temel terapötik araç olarak kullanır. Terapist çocukla dokunma merkezli çeşitli oyunlar oynar. Gelişimsel oyun terapisinde oyuncak yoktur, sadece dokunma içeren oyunlar vardır. Dokunma oyunları çocuğun cinsel bölgeleri hariç tüm vücudunu kapsar.

DIŞAVURUMCU TERAPİ

Dışavurumcu Terapi, bireyin içinde yaşadığı duyguları sanat yoluyla birçok farklı materyali kullanarak dışa vurma biçimidir. Dil becerisi gerektirmediğinden özellikle küçük yaşlardaki çocukların kendilerini çok daha rahat hissettiği bir terapi yöntemidir. Ayrıca duygularını kelimelerle ifade etme konusunda direnç gösteren çocuklarla ile oldukça sağlıklı bir iletişim yolu açar. Terapi materyalleri renkli boyalar, kağıtlar, ipler, kurdeleler, ponponlar, kartonlar, kil, hamur, kum, vs gibi dokunsal sanat materyallerdir.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARLA OYUN TERAPİ

Dikkat Eksikliği Hiperaktive tanısı alan çocuklarda oyun terapisi tedavi etmede önemli bir yaklaşımdır. Oyun çocuklara hiç kimsenin öğretemeyeceği konuları çocukların kendi deneme yoluyla öğrenmesidir. Oyun çocuklar için bir uyum ve pratik yapma sürecidir. Genel olarak oyun, çocukların kendilerini ifade edebildiği, yeteneklerini, yaratıcılıklarını kullanıp potansiyellerini fark edebildiği, dil, bilişsel, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirip farkındalıklarını artırabildikleri önemli bir alandır.

ATTENTIONER-DİKKATİMİ TOPLUYORUM PROGRAMI

Attentioner Dikkatimi Topluyorum Programı Davranışçı terapi ekolünü kullanan nöropsikolojik tabanlı bir psiko-eğitim programıdır. 7-18 Yaş arası çocuklara uygulanır. Çocuklara uygulanan 15 seanslık egzersizler ve 5 aile oturumundan oluşur.

SOBECE-SOSYAL BECERİ EĞİTİM PROGRAMI

Sosyal Beceri Eğitimi, 7 farklı alanda çocukların sosyal becerilerini geliştirmesini hedefleyen (İlişki Başlatma ve Sürdürme Becerileri, Atılganlık Becerileri, Duygulara Yönelik Beceriler, Saldırgan Dürtü ve Davranışlarla Başa çıkma Becerileri, Sorun Çözme Becerileri, Plan Yapma Becerileri, Grupla Etkileşim ve Bir İş Yürütme Becerileri). 5-15 Yaş arası çocuklar için tasarlanmıştır.

DENEYİMSEL OYUN TERAPİSİ

Çocuğu merkeze alan ve süreçte ilişkiye odaklanan yönlendirmesiz terapi modelidir. Oyuncaklar yoluyla kendisini ifade etmesine saygı duyar, cesaretlendirir ve oyun deneyimini destekler. Deneyimsel oyun terapisi doğum travmaları, bağlanma sorunları, uyku/yemek/tuvalet problemleri ve kaygı bozukluklarına kadar çok geniş alanda etkili olan bir modeldir. 2-15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır.

DIR-FLOORTİME

Modelin temelinde D-Gelişimsel (Development) I – (Bireysel farklılıklara dayanan) R-(Regülasyon) oluşturmaktadır. Çocukların gelişimsel süreçlerini değerlendirerek, karşılıklı etkileşim yolu ile sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemeyi hedefleyen yaklaşımdır. Tipik gelişim gösteren çocuklarla doğru iletişim kurmayı, yetişkin çocuk arasındaki duygusal bağı güçlendirmeyi ve oyun arkadaşı olmayı sağladığı gibi farklı gelişim özelliklerine sahip çocukların bireysel özelliklerini ve güçlü yönleri dikkate alınarak değerlendirilmelerini, eğitim ve terapi programlarının planlanması ve uygulanması için kullanılan bir modeldir. Otizm Spektrum Bozuklukları, Down Sendromu, Gelişimsel Bozukluklar, iletişim dil ve konuşma ile ilgili zorluklarda uygulanabilir.

ETEÇOM2

İletişim temelli bir uygulamadır. Çocuğun gelişimini (bilişsel, sosyal-duygusal ve iletişim) desteklemeyi hedefler. Otizm Spektrum Bozuklukları, Down Sendromu, Gelişimsel Bozukluklar, iletişim dil ve konuşma ile ilgili zorluklarda uygulanabilir. 0-6 yaş aralığına uygulanmaktadır.

Have a question?